Magazín Elita

Upečte si domácí cheddarovo-jalapeňový chléb podle Lubojatzky Couple

Upečte si domácí cheddarovo-jalapeňový chléb podle Lubojatzky Couple

Toužíte po domácím chlebu s extra křupavou zlatavou kůrkou, nadýchanou střídou a výbuchem chuti? Pak vyzkoušejte tento jedinečný recept na cheddarovo-jalapeňový chléb od ambasadorů značky Miele, foodblogerů Lubojatzky Couple. S kousky cheddaru a pikantními papričkami jalapeňo se při každém soustu ocitnete doslova v kulinářském ráji.

Výhodou tohoto receptu je, že nepotřebujete kvásek ani náročné hnětení. Přesto získáte profesionální výsledek, který ohromí vaše blízké. Celý proces zabere přibližně 24 hodin fermentace, 3 hodiny kynutí a 35 minut pečení.

Co budete potřebovat?

Suroviny:

  • 630 g hladké pšeničné mouky (+ trochu na vysypání hrnce)
  • 7 g sušeného droždí
  • 12 g soli
  • 450 g vlažné vody
  • 200 g cheddaru vcelku
  • 1 velká čerstvá jalapeňo paprička

Vybavení:

Litinový hrnec o průměru 26 cm

Jak na to?

Připravte těsto

Prosejte hladkou mouku do velké mísy a přidejte sušené droždí a sůl. Vše důkladně promíchejte vařečkou. Postupně přilévejte vlažnou vodu a míchejte, dokud nevytvoříte kompaktní hmotu. Odložte vařečku a rukou těsto alespoň 3 minuty propracujte. Vznikne lepivá hmota, kterou vytvarujte do přibližného tvaru koule. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice na 24 hodin. Během fermentace se prohloubí chuť budoucího chleba, zajistí se křupavá kůrka a lepší stravitelnost.

První překlad těsta

Po 24 hodinách vyjměte těsto z lednice. Připravte si misku se studenou vodou, do které si budete máčet ruce, aby se těsto nelepilo. Mokrýma rukama uvolněte protilehlou stranu těsta v míse, chyťte ji, vytáhněte do výšky a "vytahejte". Následně těsto přeložte přes bochánek do protilehlé strany. Otočte mísu o 90 stupňů a postup opakujte ještě třikrát, celkem tedy ve čtyřech směrech. Nakonec položte spoje těsta na dno mísy, přikryjte fólií a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

Druhý překlad

Po hodině proveďte druhý překlad stejným způsobem jako v předchozím kroku. Opět mísu přikryjte fólií a nechte těsto kynout dalších 30 minut při pokojové teplotě. Proces nyní probíhá rychleji, protože těsto již má pokojovou teplotu.

Třetí překlad s přísadami

Před třetím překladem nakrájejte cheddar na kostky o velikosti přibližně 2 cm. Větší kostky budou na řezu upečeného chleba efektně vidět. Jalapeňo papričku omyjte a nakrájejte i se semínky na kolečka.

Přidejte cheddar a jalapeňo k těstu a proveďte třetí překlad stejně jako v předchozích krocích. Snažte se přísady zabalit co nejvíce dovnitř těsta. Položte spoje těsta na dno mísy, přikryjte fólií a nechte kynout dalších 30 minut.

Poslední překlad

Proveďte poslední překlad, který bude náročnější, protože těsto je s každým překladem pevnější. Opět se snažte, aby cheddar a jalapeňo zůstaly uvnitř bochníku. Spoje těsta položte na dno mísy, přikryjte fólií a nechte těsto kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.

Příprava na pečení

Dvacet minut před koncem kynutí předehřejte troubu na 230 °C s horkovzduchem. Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a vložte do ní litinový hrnec s pokličkou, aby se nahřál. Předehřátý hrnec zajistí, že těsto začne okamžitě péct na vysokou teplotu a nebude potřeba používat pečicí papír.

Pečení

Po uplynutí doby kynutí a nahřátí trouby opatrně vyjměte hrnec z trouby. Odložte pokličku, rychle posypte dno hrnce trochou mouky a vložte do něj nakynutý bochník. Ihned přikryjte pokličkou a vložte zpět do trouby. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 200 °C, opatrně sejměte pokličku a pečte dalších 20 minut nebo dokud kůrka nezíská zlatavou barvu a pevnost.

Servírování

Vyjměte hrnec z trouby, úzkou vařečkou uvolněte případné připečené okraje a rychle převraťte hrnec na chladicí mřížku. Položte bochník dnem dolů a nechte ho hodinu vychladnout. Teprve poté můžete chléb nakrájet a podávat.

Náš tip:

Pro perfektní pečení chleba a dalšího pečiva doporučujeme kombinovanou parní troubu Miele DGC. Díky přesné kombinaci horkého vzduchu a páry umožňuje DGC dosáhnout ideálního výsledku – kůrka je dokonale křupavá, zatímco střída zůstává nadýchaná a vláčná. Trouba zároveň udržuje optimální vlhkost uvnitř, což je zásadní pro pečení domácího chleba a jemného pečiva.

Pozn.: Za využití receptu a fotografie děkujeme Lubojatzky Couple.

www.miele.cz  

Fotogalerie
21930

Další články z rubriky

Březen je v pekařství PAUL ve znamení pestrobarevných makronek

Březen je v pekařství PAUL ve znamení pestrobarevných makronek

Mucha Sekt představuje u příležitosti otevření Mucha Muzea limitovanou Blue Edition

Mucha Sekt představuje u příležitosti otevření Mucha Muzea limitovanou Blue Edition

The Artisan zve na pražský Restaurant Week

The Artisan zve na pražský Restaurant Week

Zažijte nezapomenutelný východ slunce na svazích Livigna

Zažijte nezapomenutelný východ slunce na svazích Livigna

Tarte flambée: alsaská pochoutka s ohnivou historií

Tarte flambée: alsaská pochoutka s ohnivou historií

Písecký víkend módy a designu

PURE fest