Magazín Elita

Březen je v pekařství PAUL ve znamení pestrobarevných makronek

Březen je v pekařství PAUL ve znamení pestrobarevných makronek

Kdo by neznal makronky, ale víte, kdy se u nás rozšířily? Věřte, nevěřte, bylo to až s příchodem francouzského pekařství PAUL v roce 2008. Díky elegantnímu vzhledu a typické konzistenci (nejprve křupavá, potom vláčná a rozplývající se na jazyku), si pestré makronky rychle získaly oblibu. Jsou populárním dárkem, který potěší nejen partnera, ale i kolegyni v práci, maminku nebo babičku. Milují je i děti.

Barevný klenot francouzských mistrů cukrářů

Mezinárodní den makronky se od roku 2005 slaví první jarní den - 20. března. Ve francouzském pekařství PAUL však bude ve znamení makronek celý měsíc březen. Všichni, kdo propadli jejich kouzlu, se mohou těšit i na zcela nový přírůstek do sladké rodiny makronek PAUL. Lahodná makronka Creme brulle je inspirovaná oblíbeným francouzským dezertem, voní po karamelizovaném cukru a pravé vanilce.

Makronky od francouzského pekařství PAUL jsou vyrobeny z jemné mandlové mouky. K dostání jsou ve dvou velikostech a v průběhu roku je nabídka pravidelně obohacována o sezonní varianty.

Historie makronky

Makronky, nebo také macarons či macaroons jsou pochoutkou, kterou si spojujeme převážně s Francií. Je tomu však skutečně tak? Ano i ne! Poprvé si na křehkých cukrovinkách pochutnávali Benátčané, pro které je připravovali a prodávali, poněkud překvapivě, mniši. Do Francie se makronky dostaly až v polovině 16. století s Kateřinou Medicejskou, dcerou florentského vévody. Kateřině, provdané za francouzského krále Jindřicha II., se v nové vlasti po oblíbených cukrovinkách zastesklo, a tak je jí italští kuchaři začali připravovat i zde. Od královského dvora se módní novinka postupně rozšířila na šlechtické stoly. O další popularitu se makronkám postaraly dvě sestry karmelitánky, které si v roce 1792 začali jejich prodejem přivydělávat na živobytí během svého azylu v Nantes, kam se uchýlily během Francouzské revoluce.

V této době měly ovšem makronky podobu jednotlivých „sušenek“ z bílků a mandlové mouky bez příchuti a náplně. Teprve v 19. století se začaly ochucovat likérem, kořením nebo marmeládou. S nápadem slepit dvě makronky dohromady krémem a dotvořit tak jejich dnešní podobu přišel údajně až na přelomu 19. a 20. století proslulý cukrář Pierre Desfontaines.

Dnes existují makronky v nespočetných příchutích, nejoblíbenější jsou však spíše klasické chuti, jako vanilková, čokoládová, nebo pistáciová.

Velkým hitem jsou makronky v Asii, například v Japonsku je ochucují zeleným čajem a jsou módním dárkem mezi přáteli.


Další články z rubriky

Mucha Sekt představuje u příležitosti otevření Mucha Muzea limitovanou Blue Edition

Mucha Sekt představuje u příležitosti otevření Mucha Muzea limitovanou Blue Edition

Upečte si domácí cheddarovo-jalapeňový chléb podle Lubojatzky Couple

Upečte si domácí cheddarovo-jalapeňový chléb podle Lubojatzky Couple

The Artisan zve na pražský Restaurant Week

The Artisan zve na pražský Restaurant Week

Zažijte nezapomenutelný východ slunce na svazích Livigna

Zažijte nezapomenutelný východ slunce na svazích Livigna

Tarte flambée: alsaská pochoutka s ohnivou historií

Tarte flambée: alsaská pochoutka s ohnivou historií

Písecký víkend módy a designu

PURE fest