Kdo by neznal makronky, ale víte, kdy se u nás rozšířily? Věřte, nevěřte, bylo to až s příchodem francouzského pekařství PAUL v roce 2008. Díky elegantnímu vzhledu a typické konzistenci (nejprve křupavá, potom vláčná a rozplývající se na jazyku), si pestré makronky rychle získaly oblibu. Jsou populárním dárkem, který potěší nejen partnera, ale i kolegyni v práci, maminku nebo babičku. Milují je i děti.
Barevný klenot francouzských mistrů cukrářů
Mezinárodní den makronky se od roku 2005 slaví první jarní den - 20. března. Ve francouzském pekařství PAUL však bude ve znamení makronek celý měsíc březen. Všichni, kdo propadli jejich kouzlu, se mohou těšit i na zcela nový přírůstek do sladké rodiny makronek PAUL. Lahodná makronka Creme brulle je inspirovaná oblíbeným francouzským dezertem, voní po karamelizovaném cukru a pravé vanilce.
Makronky od francouzského pekařství PAUL jsou vyrobeny z jemné mandlové mouky. K dostání jsou ve dvou velikostech a v průběhu roku je nabídka pravidelně obohacována o sezonní varianty.
Historie makronky
Makronky, nebo také macarons či macaroons jsou pochoutkou, kterou si spojujeme převážně s Francií. Je tomu však skutečně tak? Ano i ne! Poprvé si na křehkých cukrovinkách pochutnávali Benátčané, pro které je připravovali a prodávali, poněkud překvapivě, mniši. Do Francie se makronky dostaly až v polovině 16. století s Kateřinou Medicejskou, dcerou florentského vévody. Kateřině, provdané za francouzského krále Jindřicha II., se v nové vlasti po oblíbených cukrovinkách zastesklo, a tak je jí italští kuchaři začali připravovat i zde. Od královského dvora se módní novinka postupně rozšířila na šlechtické stoly. O další popularitu se makronkám postaraly dvě sestry karmelitánky, které si v roce 1792 začali jejich prodejem přivydělávat na živobytí během svého azylu v Nantes, kam se uchýlily během Francouzské revoluce.
V této době měly ovšem makronky podobu jednotlivých „sušenek“ z bílků a mandlové mouky bez příchuti a náplně. Teprve v 19. století se začaly ochucovat likérem, kořením nebo marmeládou. S nápadem slepit dvě makronky dohromady krémem a dotvořit tak jejich dnešní podobu přišel údajně až na přelomu 19. a 20. století proslulý cukrář Pierre Desfontaines.
Dnes existují makronky v nespočetných příchutích, nejoblíbenější jsou však spíše klasické chuti, jako vanilková, čokoládová, nebo pistáciová.
Velkým hitem jsou makronky v Asii, například v Japonsku je ochucují zeleným čajem a jsou módním dárkem mezi přáteli.