Magazín Elita

Dezert pro každou příležitost: lehký dort s čerstvými banány

Dezert pro každou příležitost: lehký dort s čerstvými banány

Voňavá, lehká a vláčná, taková jsou ideální piškotová těsta, která jsou základem dortů, buchet i moučníků. Pro dosažení těchto optimálních vlastností je důležité dodržovat přesné poměry surovin spolu s konkrétními postupy, pomůže vám s tím ale i jedna speciální ingredience. Vyzkoušejte si proto s námi tento lehký dort s čerstvými banány, který působí slavnostním dojmem a jistě tak potěší vaše nejbližší. Pokud zrovna nemáte příležitost k oslavám, můžete si jej připravit ku příležitosti oslavy jarního počasí, které už pomalu ale jistě začíná převládat nad zimními dny bez sluníčka. Tak s chutí do toho!

Celoroční zdroj vlákniny

Dezerty doplněné o ovoce nejspíš milujeme všichni, v našem mírném pásu si ale na sezónní druhy musíme vždy alespoň do května počkat. Naštěstí máme celoročně přístup k některým druhům ovoce, které dokáže skvěle obohatit náš jídelníček. Celoročně dostupným ovocem u nás jsou například banány, jež jsou pro svou univerzálnost skvělé do jogurtů s granolou, jako element pro zvláčnění těst například v případě banánového chlebíčku, oblíbené jsou ale i čerstvé. Obsahují navíc hojné množství vlákniny, která je skvělým pomocníkem pro naše trávení a některé studie navíc poukazují i na její protinádorové účinky, zejména v oblasti tlustého střeva.[1] Nebojte se tedy banány využít i v rámci přípravy dezertů, skvěle pasují například k piškotovým těstům, jako v případě tohoto lehkého banánového dortu. Společně s kokosem působí na naše chuťové buňky až exotickým dojmem a skvěle se hodí k příležitosti jakékoliv oslavy. A pokud zrovna konkrétní důvod k oslavám nemáte, můžete si jej připravit jen tak nebo oslavit příchod jarního počasí, které po dlouhé zimě konečně začíná převažovat nad zimními teplotami.

Jednička na piškotová těsta

Základní trio mouk v kuchyni používá kdekdo, věděli jste ale, že tímto jejich výčet zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i jednu speciálně na piškotová těsta – na trhu je již řadu let pod názvem Hladká mouka Dortová. Nově však tuto mouku budete nacházet v regálech pod novým názvem jako Mouku na Piškotová těsta. Název je nový, kvalitní mouka zůstává stejná, speciálně mletá pro nadýchané a vláčné moučníky. Doporučujeme ji použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech do šlehaných, třených i litých těst – na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku, beránka, nekynuté výrobky typu perník, makovník a další. Skvělá je i na palačinky.

Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je také držitelkou ocenění Klasa. Nové obaly, na které Babiččina volba postupně přechází, jsou z certifikovaného FSC papíru, což znamená, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů, čímž se podporuje jejich obnova a zachování biologické rozmanitosti.

Pokud byste Mouku na Piškotová těsta ve vašem obchodě nesehnali, můžete sáhnout po klasické hladké mouce Babiččina volba.

Ingredience (forma 28 cm)

Korpus:

  • 400 g Mouky na Piškotová těsta Babiččina volba
  • 5 vajec
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 200 ml mléka
  • 1 balení kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 citronu
  • Krupicový cukr

Krém:

  • 300 g mascarpone
  • 250 g 33% smetany
  • Moučkový cukr

Další suroviny:

  • Banány
  • Kokos
  • Kondenzované mléko

Postup

Jako první připravte korpus. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a poté ručně vmíchejte postupně všechny zbylé ingredience.

Těsto nalijte do vymazané formy vyložené pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 45 minut (nebo dokud není povrch zlatavý a korpus propečený – to můžete vyzkoušet pomocí špejle).

Po upečení nechte korpus zcela vychladnout a připravte krém. Vyšlehejte mascarpone se šlehačkou do tuha a vzniklý krém oslaďte podle vlastní chuti. Doporučujeme sladit spíše méně.

Vychladlý korpus 2x prokrojte a každou vrstvu potřete kondenzovaným mlékem a krémem. Než dort sestavíte, proložte jednotlivé vrstvy také kolečky banánů a kokosem.

Na vrch sestaveného dortu natřete další krém, přidejte na plátky nakrájené banány a opět vše posypte kokosem. Dort ihned podávejte.



[1] Národní zdravotnický informační portál. Vláknina [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 24. 3. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/614-vlaknina. ISSN 2695-0340.


Další články z rubriky

Cyklostezka Přibyslav – Sázava: Pohodová trasa vedoucí podél řeky po stopách bývalé železnice

Cyklostezka Přibyslav – Sázava: Pohodová trasa vedoucí podél řeky po stopách bývalé železnice

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Vydejte se za krásami Slovenska, nebudete litovat

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Slunečná Andalusie volá. Objevte ji na čtyřech kolech díky našim praktickým radám na cesty!

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Bohemia Sekt Prestige se stal šampionem mezinárodní soutěže TERRAVINO 2025 v Izraeli

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Becherovka rozšiřuje nabídku likérů o novinku s příchutí grepu a chmele

Písecký víkend módy a designu

PURE fest