Michelinskou hvězdou oceněný kuchař Radek Kašpárek, hrdý ambasador české značky MORA s dvousetletou tradicí na trhu, se rozpovídal o tom, co pro něj znamená MORA a s jakou asociací z kulinárního světa či osobního života má spojené každé jedno písmenko v abecedě…
A jako ambasador
Moru znám už od dětství a jsem patřičně hrdý na to, že právě s touto značkou můžu spolupracovat. Měli jsme ji i doma, takže je neodmyslitelně spojená s mými vzpomínkami na domov a vaření, když jsem byl ještě docela malý kluk.
B jako babička
Vzpomínky na babičku mám spojené především s českou kuchyní. Inspirovala mě svými tradičními recepty i celkovým přístupem k vaření. Několik receptů od ní vlastně používám dodnes. Třeba její buchty jsou naprosto nepřekonatelné!
C/Č jako Čechy
V Čechách platí za nejoblíbenější recept řízky a vepřová kýta se zelím a s knedlíkem. Já nejvíc ze všeho miluji svíčkovou a znojemskou s rýží, což je velmi oblíbené jídlo celé naší rodiny.
D jako domov
Nejraději se vracím domů ke své rodině, k ženě a dětem. Rád si po návratu z práce lehnu v ložnici alespoň na dvacet minut a jsem chvíli v tichu a klidu. Po rušném pracovním dni zkrátka ocením, když můžu být chvíli jen sám se sebou.
E jako elektrospotřebič
Všechny MORA spotřebiče mám rád a nedám na ně dopustit. Myslím, že mají opravdu skvělé trouby, chladničky a také kvalitní nádobí. U písmena E mě pak napadá i slovo exotika, kterou mám v kuchyni spojenou s exotickým kořením. Při vaření rád používám kafírový list, který každé jídlo obohatí výraznou citrusovou chutí. Nejčastěji ho přidávám, když vařím kari.
F jako festivaly
Letos jsem si opravdu užil Festival plný chutí, což je vůbec největší zimní food festival v České republice. Podobná akce se pro milovníky gastronomie, vína a piva chystá také na léto, tak doufám, že mi to časově vyjde a opět se zúčastním.
G jako gurmán
Jedním z největších gurmánských zážitků, který mi už asi navždy zůstane v hlavě, byla porridge – ovesná kaše v třímichelinské restauraci Maaemo v Norsku. Porridge kaše byla podávaná s uzeným, sušeným a strouhaným sobím srdcem. Celé to bylo zalité omáčkou se svařeným octem. Zasáhla mě nečekaná agresivní vůně jídla, ale ta kombinace chutí? Naprosto geniální!
H jako hrdost
Jsem hrdý na českou kuchyni a na českou gastronomii celkově. Nejen že má neuvěřitelnou tradici, ale zároveň se za poslední roky i dost posunula a umí držet krok s trendy.
Ch jako chuť
Možná to bude znít zvláštně, ale úplně první chuť, kterou si ze svého života pamatuji, je chuť sunaru, který jsem dostával v lahvičce od maminky.
I jako inovace
Když se podíváte na poslední trendy ve světě i v lokální kuchyni, jednoznačně vede jednoduchost a čerstvost na talíři a tzv. zero waste. Jedná se o styl vaření, při kterém se využívají všechny zdroje potravin. Prakticky tedy vaříte bez jakéhokoliv odpadu.
J jako jídlo
Nevím proč, ale jako první mě hned napadla krupicová kaše. Já ji miluji a zrovna nedávno jsme ji měli v restauraci 420 na poledním menu jako dezert. Podáváme ji s meruňkami, kakaem, citrónovým máslem a pečenou granolou z ovesných vloček. Je úžasně nadýchaná.
K jako kamarádi
Moji zaměstnanci a kolegové jsou zároveň i mými nejlepšími kamarády. Myslím, že právě v gastru, v tom každodenním stresu a tlaku, má kamarádství určitou váhu a je mnohem silnější. Když s kolegy trávím tolik hodin v kuchyni, tak to vlastně ani nejde jinak.
L jako lokální suroviny
Nedám dopustit na mělnický chřest, kunratické jahody a na české sladkovodní ryby. To jsou české kulinární skvosty, panečku!
M jako menu
Menu sestavuji vždy s ohledem na sezónnost. Záleží také na tom, co mi nabídnou dodavatelé. Je fajn, že chodí s vlastními nápady. K podzimu a zimě patří zvěřina, houby. Při servisu jídel se také inspiruji barvami podzimu. K jaru a létu zase patří jehněčí a telecí, zkrátka maso mláďat. Dále i jarní bylinky nebo třeba jahody, které rád používám ještě nezralé.
N jako nádobí
Používat opravdu kvalitní nádobí a nože je při vaření stejně důležité, jako mít k dispozici kvalitní ingredience. Nožů mám doma celou sbírku a stejně tak věnuji velkou pozornost výběru spotřebičů – samozřejmě u mě vede značka MORA. (smích)
O jako ozdoba talíře
Někteří kolegové si malují skicy nebo hledají inspiraci pro originální servírování jídla například v přírodě či moderním designu. Já mám naštěstí poměrně velkou představivost a nemusím si tedy kreslit nic. No a pak mě ještě napadá O jako obloha na talíři. Ale tu už, prosím, ne!
P jako provokace
Mám ji rád a myslím si, že v celém našem menu – jak ve Fieldu, tak v restauraci 420 – vlastně tak nějak provokuji. Ve 420 si to pak vysloveně užíváme! V těch chutích, v jejich kombinacích, ale také v samotném servírování.
R jako relaxace
Relaxuji nejraději spolu se svou rodinou. Když mám volno, tak si buď uděláme jen takovou rodinnou pohodu doma, anebo někam vyrazíme, protože moc rádi cestujeme. V létě nutně potřebujeme dovolenou u moře, to milujeme prostě všichni. A pak mám ještě jeden trochu opačný způsob relaxu – každé ráno od 6 hodin cvičím. To už je taková moje ranní rutina.
S jako sporák
Doma jsme měli sporák značky MORA a vařila na něm i moje babička. Je to prostě klasika a pro mě i sázka na jistotu, kterou vždycky rád doporučím ostatním.
T jako typická chuť
Zakládám si na tom, že každý komponent pokrmu musí být dochucený na 100 %. Osobně mám pak velmi rád silné a hodně výrazné chutě.
U jako už to bude
Tuhle větu slýchají rodiče od svých dětí často, ale musím se přiznat, že u nás doma to aktuálně vypadá úplně jinak. Můj syn má totiž momentálně období, kdy chce jíst pouze suché těstoviny nebo smažený sýr. Snažím se mu nabízet širokou škálu jídel, ale všechno marně. Chce jen suchý rohlík nebo samotný knedlík. Žádná omáčka. Zkrátka nic. Doufám, že ho to jednou přejde... (smích)
V jako vůně
U jídel je vůně nesmírně důležitá, protože ho nejvíce vnímáme právě skrze naše smysly. A když pominu jídlo, osobně přímo zbožňuji omamné aroma levandule.
Z jako zpěv
Když ráno přijdu do kuchyně v jedné z mých restaurací, a ještě nehraje žádná hudba, hned se ptám, kdo je dneska DJ. Než začne obědový nebo večerní servis, vždycky nám při práci musí hrát hudba. Do kuchyně to prostě patří, nemám tam ticho rád. A pokud ještě máme zavřeno, tak hudba hraje klidně i hodně nahlas!
Fotogalerie

