Seznamte se blíže s obecně známou a ne zrovna oblíbenou rostlinu, kopřivu dvoudomou. Její obranné „doteky“ jsme všichni mnohokrát okusili na vlastní kůži, v lásce ji nemají ani zahrádkáři, kteří ji odsuzují za to, že okrádá půdu o živiny. Ale právě tato „nenasytnost“ kopřiv způsobuje to, že se v rostlinách soustřeďuje velké množství minerálních látek a vitamínů (hlavně vitamín C), které čekají jen na nás…
Kopřiva dále obsahuje třísloviny, kyselinu mravenčí, křemičitou, velké množství chlorofylu a látky s fytoncidním účinkem. Nať kopřivy působí močopudně, odstraňuje z těla škodlivé látky, hojí žaludeční vředy, posiluje nervy, tiší astmatické záchvaty, žlučníkové koliky. Má protirakovinové účinky, působí na látkovou výměnu při arterioskleróze a jako podpůrný prostředek při cukrovce. Podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater a ledvin V lidovém léčitelství se používá kopřiva k jarnímu čištění krve - salát nebo polévky z jarních kopřiv se připravují obyčejně v kombinaci s mladými listy jiných rostlin, hlavně pampelišky. Tím, že kopřiva výborně čistí krev, pomáhá i při léčbě nejrůznějších kožních onemocnění. Jako prevence se pije kopřivový čaj při chřipkových onemocněních. Doporučuje se sbírat listy od jara do konce května, kdy je obsah účinných látek největší. Listy je třeba sušit co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C.
Tinktura
Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíme, nadrobno pokrájíme a naplníme skleněnou nádobu až po hrdlo. Zalejeme 30 - 40 % pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě. Užíváme po lžičkách.
Čaj
Vrchovatou čajovou lžičku sušených listů pouze spaříme 1/4 litrem vroucí vody a krátce vyluhujeme. Doporučuje se třítýdenní kúra.
Umývání hlavy
Čtyři až pět dvouhrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do pěti litrů studené vody a pomalu přivedeme k varu. Necháme ještě pět minut vyluhovat.
Hubení škůdců na zahradě
Větší množství kopřivy dáme do velké nádoby, rostliny necháme delší dobu vyluhovat. Kopřivovou vodou zaléváme rostliny a tak je chráníme před škůdci
A nezapomeňte přidat zázračnou kopřivu i do velikonoční nádivky!
Mrg. Jana Zavadilová