Když se řekne kvalitní těstoviny, semolina je jasná volba. Těstoviny vyrobené ze 100% semolinové mouky z tvrdozrnné pšenice vynikají nejen svou chutí a strukturou, ale i skvělými nutričními vlastnostmi. Mají nízký glykemický index, déle zasytí a díky své pevnosti a tvárnosti se nerozvaří ani nelepí. Mini tvary, jako jsou těstovinová rýže nebo hvězdičky, jsou perfektní volbou nejen do polévek, ale i do salátů, zapékaných pokrmů či jako samostatná příloha. A díky své velikosti si je zamilují i děti – snadno se nabírají a nekloužou ze lžičky.
O semolině:
Semolina je hrubě mletá krupice z tvrdozrnné pšenice, známá svou zlatavou barvou, vyšším obsahem bílkovin a nízkým glykemickým indexem. Díky své struktuře dodává těstovinám pevnost, skvělou chuť a schopnost držet tvar i po uvaření. Je ideální pro zdravé a syté pokrmy.
Hvězdičky báječně chutnají ve středomořském salátu nebo v domácí polévce.
Těstovinová rýže je ideální jako základ těstovinových salátů, příloha nebo i jako zavářka do polévek.
Hvězdičkový salát s balkánským sýrem
4 porce
Ingredience
- 250 g hvězdiček Menu Gold
- 125 g okurky hadovky
- 125 g červené papriky
- 125 g rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce moučkového cukru
- 50 g červené cibule
- 320 g balkánského sýru
- 50 g oliv
- sůl
- pepř
Postup
Hvězdičky vložíme do vroucí osolené vody, uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a přidáme těstoviny. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, citrónovou šťávou a dochutíme moučkovým cukrem. Podáváme s najemno nakrájenou červenou cibulkou, olivami a nadrobno nakrájeným balkánským sýrem.
Tento salát se skvěle hodí i jako příloha ke grilovanému masu.