Je to dietní potravina s vynikající kvalitou bílkoviny. Čerstvá šťáva ze syrových brambor se šťávou ze syrové kapusty v množství asi 0,5 l za den léčí žaludeční a dvanásterníkové vředy, záněty žaludku, hemoroidy a překyselení organizmu včetně žáhy.
Kaše z čerstvě postrouhaných brambor přiložená zvenku lečí popáleniny, některé typy ekzémů a omlazuje pokožku - je výbornou pleťovou maskou.
Pozitivně působí v prevenci u vybraných typů rakovin virusového původu, ale i proti virusovým onemocněním. Účinné látky jsou především obsaženy ve šlupce.
Pravidelná konzumace pomáhá odvodňovat organizmus (diuretický účinek), snižovat krevní tlak a posiluje srdce, spíše odlehčuje činnosti jeho namahavé činnosti.
Syrové pomáhají léčit dnu a revmatické onemocnění, a to formou obkladů i vnitřně.
V bramborech (také v kapustě a mrkvi) se nachází určitý druh pektinu, který na sebe dokáže vyvázat až 80 % těžkých kovů, které přirozenou formou vylučuje z těla ven.
-lz-