Ve středu 13. června 2012 pokřtila Halina Pawlowská svou v pořadí již dvacátou knihu, kterou pojmenovala “Až se mě dcera zeptá“. Křest pojala opravdu netradičně. Ve vyhlášené restauraci Lví Dvůr se oblékla do elegantní zástěry a s kmotrou knihy MISS World Taťánou Kuchařovou a spoluautorem Lubomírem Tepertem servírovali chutné pokrmy svým přátelům.
Jak je Halina kreativní v kuchyni měli jedinečnou příležitost posoudit Jitka Asterová, Kateřina Brožová, Iva Hüttnerová, Andrea Kalivodová, Táňa Kovaříková, Bohouš Josef, Kristián Kodet, Petr Mändel, Petr Novotný, Aleš Ulm a další významní hosté.
Pár slov nám na křtu řekla i kmotra Taťána Kuchařová, která je mimo jiné hmatatelným důkazem, že vařit je krása! „Halinu mám moc ráda a to hlavně kvůli jejímu smyslu pro humor. Já sama vaření miluju, ale vzhledem k mému velkému pracovnímu vytížení a rychlému životnímu stylu nemohu v kuchyni trávit tolik času, kolik bych si přála.“
A co vlastně inspirovalo Halinu k sepsání knížky o vaření? Vysvětlení je snadné: „Kniha vznikla tak, že se má dcera se svým dítětem a partnerem přestěhovali k nám do domu. Jednou za mnou dcera přišla a zeptala se: Co mám uvařit, aby mě chtěl? Co mám předložit tchýni, aby pochopila, že jsem nejbáječnější na světě? Co mám sníst, abych zhubla?!“ A tak se Halina rozhodla zodpovědět všechny otázky své dcery Natálie, a jelikož má se psaním již zkušenosti, napsala rovnou celou knihu. Jak dobře umí Halina vařit, se můžete přesvědčit sami. Kniha je v prodeji od 11. 6.
Kniha navíc není pouze klasickou kuchařkou. Jedná se o knížku plnou humoru, vzpomínek a jídla. Samozřejmě, jídlo zde hraje velkou roli, a čtenáři získají vynikající rodinné recepty z české, maďarské, francouzské či ukrajinské kuchyně. „Já sama se považuji za gastronomického odborníka. Snědla jsem toho totiž už hodně, a navíc co se týče jídla, tak mi dokonale funguje můj základní instinkt,“ směje se Halina.
„V mé knize ale čtenáři naleznou také zajímavé povídky o lásce, namlouvání, manželství a dětech,“ říká Halina a dodává, že: „kniha je proto ideální jak do kuchyně, tak na dovolenou.“ Je určena nejen mladým ženám, kterým může pomoci při vaření, ale i při milostných eskapádách, ale také ženám zralým, které s ní mohou polemizovat a kterým vyvolá jejich vlastní vzpomínky. Knihu si samozřejmě mohou přečíst i muži, kteří rádi jedí a někdy si v kuchyni nevědí rady.
Do knihy se ovšem nevešly zdaleka všechny nápady, které nosí Halina zatím jen v hlavě. Proto se nechala slyšet, že bude brzy vydávat další díly. „S kamarádem Lubošem Teprtem v knížce nabízíme rady do kuchyně, které jsou ozkoušené našimi babičkami, ale jsou to také rady a poznatky vycházející ze současnosti. Z daleka jsme však nepoužili všechny rady a chystáme se proto na další díly knížky,“ vysvětluje Halina. Abyste si udělali představu, na jaké rady se můžete v příštích dílech těšit, uvádíme některé příklady, které nám Halina prozradila: Víte, že banánovou slupkou lze báječně vyčistit boty? Víte, jak zabránit, aby vám nezpracovaná půlka cibule v lednici nečpěla? Potřete ji olejem!
Na závěr jsme se Haliny zeptali, proč má na obálce knihy zástěru, brousek a nůž? „No, asi proto, že smrt sekáčkem na led je někdy milosrdnější, než se dobrovolně zabíjet hnusným jídlem!,“ odpověděla Halina.
Foto: Tomáš Břínek