Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Lékaři se domnívají, že látky pocházející z oliv mohou ochránit buňky před útoky, vyvolávající vznik rakoviny. Je-li lidským buňkám přiváděn pravidelně olivový olej, jsou posilovány buněčné membrány, které jsou méně náchylnými k rozrušení tzv. volnými radikály, které poškozuji organismus.
VITE, ŽE:
- olivy obsahuji vitaminy K, A, E, D, u nichž je prokázáno, že podporuji průchodnost žil a cév,
- olivy jsou bohaté na obsah antioxidantů (látek, zabraňujících aktivitě nezdravých volných radikálů v těle),
- přestože jsou olivy velmi mastné, podporuji hubnuti a zároveň dávají tělu energii,
- černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické (10 oliv má 126–189 kJ),
- olivy rychle zasytí,
- olivový olej má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje (výborný pro diabetiky a redukční diety),
- olivový olej se skládá ze 77 % nenasycených olejových kyselin, které na rozdíl od nasycených obsahuji tzv. “dobry cholesterol” (slunečnicový olej obsahuje pouze 31 % nenasycených olejových kyselin),
- olej je dobrým zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin,
- olej je nejlepším rozpouštědlem nežádoucích hlenů,
- bod varu u olivového oleje (podle druhu) je od 180°C do 220°C , (máslo má 110 °C, slunečnicový olej 170 °C),
- olivový olej je nezbytnou surovinou k výrobě kosmetických prostředků,
- doporučuje se namazat se olivovým olejem po opalování,
- olivová mast přináší úlevu svalům po větši fyzické námaze,
- olivový olej se užívá na ošetřování ekzémů a bércových vředů,
- olivový olej chrání pleť před mrazem.
-red-