Masírování je jednou z hlavních částí procesu výroby šunky. Maso se nejdříve očistí, pak je zbaveno tukových částí a po té přichází na řadu masírování. Maso se nakládá do láku se solí s aditivní směsí, která nahrazuje dřívější dlouhé odležení, a kterými se maso po odležení nastříkne a dá se masírovat do speciálních zařízení.
Masírování se provádí ve vakuu, kde je intervalově masírováno. Dojde tak k rychlému působení soli a uvolnění bílkovin nutných ke spojení jednotlivých svalových částí a maso míří k dalšímu zpracování. Dušené šunky se naráží do plastových obalů a před tepelným opracováním se dají do forem pro dosažení požadovaného tvaru. Uzené šunky se navěsí a připraví k tepelnému opracování a uzení. Tepelné opracování zajistí konzervaci výrobků a zničení mikroorganismů, které by je mohly zkazit. Po dobu alespoň 10 minut je třeba dosáhnout 70°C. Následuje prudké zchlazení a balení výrobku. Plátkování probíhá po dalším zchlazení na teplotu kolem 0°C na speciálních linkách, kde se po naplátkování výrobku z vaničky odsaje vzduch a nahrazen je ochrannou atmosférou prodlužující trvanlivost.
Nakonec vše uzavírá zvážení, označení a expedice produktů od výrobce k zákazníkům. Celá výroba probíhá za přísných hygienických opatření a s řadou kvalitativních kontrol, včetně té na rentgenovém zařízení kvůli výskytu cizorodých látek. Produkty jsou podrobeny senzorické analýze, u vybraných šarží jsou v laboratoři provedeny mikrobiologická a chemická vyšetření. To vše tak přispívá stálé kvalitě i zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výrobků, která se poté dostanou na pulty obchodů.
Naše doporučení – vždy vybírejte kvalitu!
-red-