Jaro je za dveřmi a vy byste měli provést nejen velký jarní úklid doma, ale udělat si pořádek i ve svém těle. K tomu vám může skvěle posloužit jarní detoxikace organismu, která nastartuje metabolismus a dodá vám potřebnou energii.
Po zimě je tělo vyčerpané a chybí mu mnoho vitamínů a minerálů, proto se detoxikace skládá zejména z velkého příjmu tekutin a ovoce a zeleniny. Neznamená to ale, že musíte trpět hlady. Zkuste proto následující dva recepty z kulinářského serveru Recepto.cz. Představíme vám v nich i dvě neobvyklé suroviny, které můžete zařadit i do svých běžných pokrmů. Další recepty a informace pak naleznete v článku Jídelníček pro jarní detoxikaci organismu.
Zeleninová quinoa s ořechy
Quinoa neboli merlík je ne příliš známá surovina, která ale dokáže v kuchyni divy. Skvěle zastoupí luštěniny nebo rýži, a na rozdíl od jiných obilovin je výborným zdrojem vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Navíc neobsahuje lepek, takže v kuchyni by rozhodně měla mít své místo.
Potřebujete: 2 hrnky quinoi, červenou papriku, hrst čerstvého hrášku, petrželovou naťku, sůl, pepř, rozmarýn, trochu burských ořechů
Quinou namočte na pár hodin do vody. Poté vodu osolte a dejte quinou asi na 15 minut vařit. Mezitím si nakrájejte papriku a osmahněte ji spolu s vyloupaným čerstvým hráškem na pánvi. Až bude quinoa hotová slejte ji, přidejte rozmarýn, trochu opepřete a smíchejte se osmahnutou zeleninou a pokrájenou petrželovou náťkou. Nakonec osmahněte trochu burských ořechů a jídlo nandané na misce jimi posypte.
Květákovo-amarantové placičky
Druhou u nás ne tolik známou surovinou je amarant. Ten představuje obilninu, která se připravuje celá nebo se mele na mouku. Amarant je bohatý na bílkoviny, železo, vápník, hořčík a další minerály, a stejně jako quinoa neobsahuje lepek. Celkové posílení organismu, které poskytuje, je vlastně patrné již z názvu amarant, což znamená nesmrtelný.
Potřebujete: 125g květáku, 2 bílky, 25g amarantové mouky, 25 g amarantového listu, sůl, pepř, menší cibuli, pažitku
Květák rozebraný na růžičky uvařte spolu s amarantovým listem do poloměkka v mírně osolené vodě. Poté oboje rozsekejte na drobné kousky. Přidejte amarantovou mouku a koření a vše zamíchejte. Nakonec ušlehejte z bílků tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi, tak aby vzniklo vláčné těsto. Z toho utvořte malé placičky, které z obou stran osmažte na malém množství olivového oleje.
Chutnalo vám? Podívejte se i na další recepty na serveru Recepto.cz. Po jarní detoxikaci jistě oceníte i celou řadu tradičních českých jídel, lehké recepty z kuřecího masa nebo neodolatelné moučníky všeho druhu.