Elektrická pečící mísa REMOSKA® se bez nadsázky dá označit za legendární vybavení českých kuchyní. Není snad Čecha, který by nevěděl, co je to remoska. Najdeme ji téměř všude, v moderních kuchyních, na chatách či chalupách, ale i v kempech. Hospodyňky úspěšně provází již po třetí generaci.
Věříme, že každý ze čtenářů se rozpomene na setkání s remoskou. Co takhle to dát na papír a přihlásit se do soutěže, kterou vyhlásilo Muzeum gastronomie pod názvem „NEDÁM NA NI DOPUSTIT“.
Své příspěvky, například vtipné historky či recepty zasílejte poštou na adresu Jakubská 12, 110 00, Praha 1 nebo elektronicky na adresu soutez@muzeumgastronomie.cz a klidně připojte i fotografie.
Uzávěrka soutěže je 22. listopadu 2013.
Uvedení nového typu remosky na trh se uskutečnilo na počátku října, a to naprosto stylově v Muzeu gastronomie v centru staré Prahy. Inovace se citlivě dotkla designu a významně vlastností, což opět posílilo konkurenceschopnost původního českého výrobku na českých i zahraničních trzích.
REMOSKA® se začala sériově vyrábět v drufé polovině padesátých let ve Zdicích a v roce 1957 byla přenesena do závodu v Kostelci nad Černými lesy, kde také byla výroba v devadesátých letech zastavena. Protopyp vytvořil Oldřich Homuta ve své dílně, který dále zdokonaloval se svými spolupracovníky, jejichž počáteční písmena daly první název remosce HUT (Homuta, Uher, Tyburec). Tento název se však záhy změnil po znárodnění k připojení k podniku REMOS (revize, elektro, montáže, opravy, servis). Roku 1994 zakoupila ochrannou známku Remosky dvojice Blažek, Uličník, kteří založili také nový výrobní závod Remoska s.r.o.
Foto, text: Lenka Žáčková