Na sestavování jídelníčku máme každý svou vlastní metodu, jelikož každý jsme ovlivňován jinými okolnostmi. Někdo je nucen se ve stravě omezovat z důvodů stále širšího spektra potravinových alergií, jiný vynechává konkrétní druhy potravin kvůli redukčním dietám, z morálního hlediska či osobního přesvědčení, obyčejné nechuti nebo pro nepříznivou finanční situaci.
Nikdo z nás by ale neměl zbytečně žádné potraviny vyřazovat, a tím spíš ne právě maso a masné produkty.
Část lidí se přiklání k vegetariánské stravě, jelikož je podle nich zdravější a člověku přirozenější. Ovšem pokud nemá člověk vyloženě morální problém s konzumací masa, lze jídelníček vždy upravit tak, aby co nejlépe vyhovoval lidskému organismu i peněžence. Maso a masné produkty, jako šunky a další uzeniny, navíc obsahují vysoké množství esenciálních aminokyselin, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Člověk si je neumí vytvořit sám a nelze je v takovémto množství získat z jiných zdrojů. Navíc je maso zdrojem minerálních látek jako železa, fosforu, zinku a hořčíku a obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin A a D.
Dospělému, plně vyvinutému člověku nižší příjem masa krátkodobě neuškodí, ovšem odepírat rohlík se šunkou dítěti je nesmysl. Děti potřebují mnohem vyšší příjem než dospělí, aby se mohly zdravě vyvíjet a růst. Nedostatek příjmu živočišné bílkoviny v dětství by je mohl provázet po celý zbytek života.
Problém může nastat v situaci, kdy chceme sobě, nebo svým dětem šunku a jiné výrobky z masa dopřávat, ale brání nám v tom zdravotní problémy, jako například celiakie a s tím spojená nutnost ze svého jídelníčku doživotně vyřadit lepek. Po důkladném prozkoumání trhu však nalezneme jak zahraniční, tak české výrobce, jejichž produkty jsou zcela bezlepkové či bez alergenů – jako například český výrobce LE&CO.
Foto: LE&CO