Vinařství Chateau Lednice pokřtila svůj Višňák 2014 na místě skutku důstojném, a to přímo pod Pražským hradem. Tato burčáková specialita Lednicko-valtického areálu, je přírodním nefiltrovaným kvasným nízkoalkoholickým nápojem, který nadchne snad každého.
Ten letošní je velmi lahodný, osvěžující, má krásnou tmavou barvu, jakou mají těžká červená vína, a prozrazuje mimořádnou vyzrálost višní a slibuje příznivý zdravotní benefit. Jeho sladší chuť i vůně na jazyku perlí. Višňák je sice novinkou na trhu, ale moravští vinaři ho již leta vyrábí spíše pro vlastní spotřebu. Ten z Lednice je z višní ze sadů Mendelovy univerzity a navíc je chráněn ochrannou známkou VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE.
Tiskové konference se zúčastnila sopranistka Pavlína Senič „Tvář Screenet 2014“, ale také baletní mistr Vlastimil Harapes, florista Pavel Hruška, herečka Veronika Arichteva v doprovodu manžela, ale také MUDr. Ivana Němečková či MUDr. Daniel Hovorka, ale třeba také Ing. Irena Kolouchová, Ph.D. a celá řada dalších osobností. Organizací celé akce se skvěle zhostila Michaela Lejsková.
Višňák obsahuje vyšší množství vitaminu C, který víno postupně ztrácí, a vitaminy B-komplexu, významné množství vápníku, železa a draslíku a není tedy pochyb, že ve správném množství je zdraví prospěšný. Odborníci podloženě potvrzují, že višňák je zdrojem minerálních látek a má vliv na snižování horečky, posilování kapilár a působí proti zánětům. Irena Kolouchová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze potvrdila na jeho pražském křtu, že Višňák dokáže na sebe vázat škodliviny, které se tak vyloučí z těla.
V souvislosti s burčákem si také ještě dovolujeme upozornit na to, že společnost Chateau Lednice provozuje oblíbené burčákomaty. V současné době jich má šedesát a s jejich pomocí distribuuje odběratelům burčák v podchlazeném stavu.
Text, foto: Lenka Žáčková