Víte, co obnáší holandská kuchyně? Víte, co je charakteristickou pochutinou? Nevěděla to ani řada hostů restaurace Dutch Pub a marně přemýšleli, zda někdy navštívili takto zaměřenou restauraci. Nejčastější odpovědí bylo: „Tak v Praze asi ne.“ Jinou odpověď jsme ani nečekali, vždyť doposud tu nebyla žádná restaurace, která by nabízela holandské speciality.
V Dutch Pub můžete ochutnat pošírovaného úhoře z Leeuwarden s bylinkovým velouté a dýňovým pyré, tradiční pohankové palačinky Poffertjes, marinované sledě s čerstvou šalotkou a bylinkami, Vlámský pivní hovězí guláš, slávky i ústřice a jako labužnickou tečku si můžete vychutnat holandský gin Jenever.
Openingu se účastnila celá řada známých osobností. Někteří hosté jen ochutnávali, jiní se zapojili i do přípravy jednotlivých pokrmů. Například herec Pavel Soukup sáhl po kuchařské zástěře a s manželkou Isabelou a Janem Měšťákem prošli výukou správného krájení masa. Pokračovali opracováním ryby, jejím pečením a ve finále se všichni naučili naservírovat rybu slavnostně - jako anglické královně. „Já si na každém stole najdu něco, co mi chutná a vystačím si s tím. To moje žena Isabela, ta má ráda úplně všechno. Ona je z nás dvou ten skutečný gurmán,“ prozradil Pavel Soukup.
Carving, což je ozdobné vyřezávání ovoce, si vyzkoušela Berenika Kohoutová a Marika Šoposká. S opatrností a precizností chirurgů Aleš Háma, Jan Rosák i Markéta Hrubešová otevírali ústřice, sice pod odborným dohledem, ale ukázalo se, že nebyl vůbec nutný. „Ústřice jsem už několikrát jedla, ale otevřít jsem se je pokusila pouze jednou a myslím, že u tohoto počtu i zůstanu. Tahle práce patří odborníkům, protože oni nejlépe vědí, jak to správně udělat,“ komentovala svůj pokus o otevření ústřice Markéta Hrubešová. To chuť paštiky docenil David Radil, nový šéfredaktor luxusního pánského časopisu Menhouse. Užít si zábavný večer v příjemné společnosti přišli také: Mahulena Bočanová, Simona Dvořáková, Agáta Prachařová s manželem Jakubem Prachařem, Jan Rosák s manželkou, Emma Smetana, Marika Šoposká či Nikol Štíbrová.
A proč vlastně restaurace vznikla? K tomu se vyjádřil spolumajitel Dutch Pub Jan Mulač: „U nás žádná podobná restaurace nebyla, takže jsme se vypravili do Holandska, projeli nespočet restaurací a vybrali to nejtypičtější a nejatraktivnější z holandského prostředí. Nasbírali jsme také velké množství receptů, které jsme však částečně upravili pro české hosty,“ a poté pozval milovníky dobrého jídla, ať se přijdou na vlastní kůži přesvědčit.
-red/Foto:Dutch Pub a Lenka Žáčková-