Silvestr je historicky nejdéle opakovaný papežský kar za zesnulého Silvestra I., 33 papeže katolické církve, který zemřel právě 31. prosince roku 335.
Vraťme se však k přípitku. Již od pradávnamá mělo přiťukávání svůj význam. Každý slavnostní přípitek by měl být prováděný šampaňským či kvalitním šumivým vínem. Při přiťukání bychom si vzájemně měli popřát hodně zdraví, lásky, štěstí, pohody, peněz a víru v lepší časy či prostě jen krátce si popřát: „Na zdraví.” Lidé dříve věřili, že se mohou do „bublinkujícího vína“ dostat zlí duchové, kteří jsou vyhnáni právě přiťuknutím a již první doušky jsou od nich oproštěné, pokud jsou přání upřímná.
Chcete-li zazářit na večírku, měli byste znát základní termíny související s pravými šampaňským či šumivými víny:
Blanc de Blanc: Šumivé víno - šampaňské vyrobené z bílých hroznů Chardonnay.
Blanc de Noir: Šumivé víno - šampaňské vyrobené z modrých hroznů.
Cava (v překl. sklep): Jméno pro všechna španělská šumivá vína produkovaná tradiční metodou tzn. kvašením v láhvi.
Crémant: Všechna ostatní šumivá vína vyrobená tradiční metodou zpravidla ve Francii, avšak mimo oblast Champagne. Mezi nejznámější Crémanty podle oblastí patří Crémant d´Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Bordeaux atd.
Dozážování: Přidání “Dozážního likéru” do sektu po odstřelení kvasinek a upravuje se s ním výsledná sladkost sektu (brut – sec - demi - sec).
Franciacorta: Vysoce kvalitní šumivá vína ze stejnojmenné oblasti v Itálii nedaleko od Milána, tyto vína jsou vyráběny tradiční šampaňskou metodou.
Frizzante: Označení pro italská perlivá vína s tlakem v láhvi do 2,5 baru.
Cuvée (kupáž): Scelení vín různých odrůd, či různého původu a různých ročníků.
Champagne: Šumivé víno pocházející z oblasti Champagne, vyráběné výlučně šampaňskou (tradiční) metodou, tedy sekundárním kvašením v láhvi. K výrobě šampaňského se používají tři odrůdy, Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier.
Perlivá vína: Lehce perlivé víno s tlakem uvnitř lahve do 2,5 baru, např. Prosecco frizante.
Prosecco: Odrůda a vesnice v Itálii, podle které je pojmenováno víno, známe Prosecco frizante nebo Prosecco spumante s tlakem nejméně 2,5 baru.
Sekt: Označení pro šumivá vína.
Spumante: Italská šumivá vína stlakem v láhvi min. 2,5 baru.
Velikost lahví
- Piccolo 0,2 l
- Poloviční lahev 0,375 l
- Celá lahev 0,75 l
- Magnum 1,5 l
- Jerobo 3 l
- Rehoboam 4,5 l
- Metuzalem 6 l
- Salmanazar 9 l
- Baltazar 12 l
- Nabukodonozor 15 l