Magazín Elita

NOVÝ GEJZÍR CHUTÍ: PŘICHÁZEJÍ SLADKO-SLANÉ MAKRONKY, JEDINÉ V PRAZE

NOVÝ GEJZÍR CHUTÍ: PŘICHÁZEJÍ SLADKO-SLANÉ MAKRONKY, JEDINÉ V PRAZE

Sotva si Češi zamilovali sladké barevné skořápky slepované lahodnými náplněmi a už se mohou těšit na nové chutě vyhlášených francouzských laskomin. Jde o sladko-slané makronky dochucené slaným karamelem a lupínky pravé mořské soli. Ty doplňují oblíbenou chuť bílé či tmavé čokolády, banánového a kaštanového pyré, arašídového krému nebo kávy.  „Sladké opojení podtržené špetkou mořské soli je opravdu luxusní kombinací a stojí zato je vyzkoušet, “ říká Jan Ivanco, majitel vyhlášeného pekařství a cukrářství  Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2.

Právě tam začnou od 14. února nabízet sladko-slané makronky jako první v České republice: ten den tak oslaví nejen svatého Valentýna, ale i rok od otevření svého obchodu. S banánovými,  kaštanovými,  arašídovými či kávovými makronkami s pikantním slaným „dozvukem“ si tu ale můžete rozsvítit i další dny: třeba Mezinárodní den makronek, který si milovníci tohoto dezertu připomínají vždy 20. března. Jeden kus tu koupíte za 35 Kč.   

Návyková lahůdka

Slaný karamel patří k „návykovým“ lahůdkám a lze mu podlehnout podobně jako třeba olivám, ústřicím, lanýžům či pravému šampaňskému. „Sladko-slané makronky se na jazyku rozplynou současně hned ve dvě ze čtyř základních chutí, které naše chuťové buňky rozeznávají: sladkou i slanou. Právě proto se tahle nevšední kombinace stala ve světě hitem,“ vysvětluje majitel  Jan Ivanco,  jehož  pekařství a cukrářství  Petite France Boulangerie & Patisserie již pět let přichází s vyhlášenými francouzskými delikatesami.

„Slané makronky stejně jako ty sladké Francouzi milují. Mají je v nejrůznějších barvách a nejrozmanitějších chutích. Hodí se jako elegantní dezert, dárek pro přátele nebo  malá svačinka do kabelky,“  uvádí Jan Ivanco, který se svými cukráři a pekaři už před pěti lety vsadil na ruční výrobu čerstvého zboží podle tradičních francouzských receptů.  „Lidé makronky vyhledávají nejen proto, že dobře vypadají, ale pokaždé i jinak chutnají,“ pokračuje Ivanco, jehož šéfcukrář Jaroslav Béza novou kolekci sladko-slaných makronek dlouho promýšlel a ladil.

Makronky dobývají svět

Vedle Evropy a Spojených Států si popularitu si makronky získaly také v Asii, hlavně v Japonsku a Jižní Koreji, kde se rafinované chutě s minimalistickým pařížským designem stávají gastronomickou módní vlnou. K oblíbeným příchutím zde patří třeba zelený čaj. Slepované makronky vznikly počátkem 20. století v pařížském cukrářství Ladurée, kde každý rok přicházejí s originálními příchutěmi, barvami a dekoracemi. Jejich pravlastí je však Itálie, odkud je už v 16. století přivezla francouzská královna a manželka Jindřicha II., Kateřina Medicejská.

Petite France Boulangerie  &  Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, www.petite-france.cz

Fotogalerie
5211

Další články z rubriky

Lázeňský ostrov v Piešťanech je místem, kde můžete vstoupit do nového roku v plné síle

Lázeňský ostrov v Piešťanech je místem, kde můžete vstoupit do nového roku v plné síle

Zapomeňte na punč a svařák, Mixit má nový zimní drink - speciální kombuchu!

Zapomeňte na punč a svařák, Mixit má nový zimní drink - speciální kombuchu!

Překvapte své blízké pozváním na vlastní vyladěný svařák

Překvapte své blízké pozváním na vlastní vyladěný svařák

Ani Vídeň, ani Krakov. Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska

Ani Vídeň, ani Krakov. Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska

Význam chráněného označení původu a chráněného zeměpisného označení pro italské potraviny a víno

Význam chráněného označení původu a chráněného zeměpisného označení pro italské potraviny a víno

Levandulové údolí