Nejlepší viniční tratě, poctivá práce ve vinicích stejně jako preciznost ve sklepě. Nová vína ročníku 2014 z oblíbeného vinařství Reisten jsou právě připravena k ochutnání. Přitom rok 2014 nebyl z pozice moravských vinařů vůbec jednoduchý. Mezi novými víny vyniká Pinot Blanc Classic, který tak jako každý rok splňuje požadavek vlajkové lodi vinařství. Je tradičně minerální, kořenitý, zemitý, prostě reistenovský.
„Chladné a vlhké léto způsobilo to, že hrozny špatně dozrávaly a velikým problémem byly také plísně. Naštěstí jsme díky zelené sklizni a zejména separaci nahnilých hroznů na třídícím stole mohli zpracovávat zdravé hrozny. I tak se nám podařilo připravit všechny tři řady našich vín v tradiční podobě, tedy s typickou mineralitou a šťavnatostí,“ shrnuje předloňský rok obchodní manažer Reistenu Václav Šmach.
Vína z ročníku 2014 se zatím neobjevila na žádných soutěžích, jedinou výjimku představuje Sauvignon Classic, který získal Stříbrnou medaili na soutěži Prague Wine Trophy. Tu si zasloužil nejen díky své svěží vůni s tóny mladé kopřivy a jemným aroma černého rybízu, ale především pro svůj šťavnatý charakter podpořený jemným zbytkovým cukrem a dlouhou elegantní dochutí s typickými broskvovými tóny.
Za pozornost stojí také Ryzlink vlašský z řady Classic, který je ideálním vínem do gastronomie. Jeho plná, šťavnatá chuť je typicky slaná, kořenitá až zemitá a má příjemnou grepovou dochuť. Při párování vína s jídlem by krásně pasoval třeba k pečenému okounovi. Naopak Riesling Classic by dokázal krásně doprovodit tučnější pokrm, například vařené nebo pečené vepřové maso se smetanovými omáčkami.
www.reisten.cz