Magazín Elita

NA PORTHEIMCE SE CHYSTAJÍ STŘEDOVĚKÉ HODY S KARLEM IV.

NA PORTHEIMCE SE CHYSTAJÍ STŘEDOVĚKÉ HODY S KARLEM IV.

Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.

V přilehlém parku před galerií budete mít jedinečnou možnost po celý den ochutnávat jídla skutku královská, pochoutky bohatého panstva, vážených měšťanů i každodenní pokrmy prostých lidí.  Součástí hodů bude i soutěž o nejlepší preclík určená pro veřejnost. Akci v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. také připomene Den české státnosti, připadající právě na svatého Václava.

„Vítáme všechny zájemce o historii i o dobré jídlo a pití,“ říká Jaroslava Malíková, ředitelka Galerie Portheimka. Ta na akci zve také šikovné pekaře a pekařky. Do soutěže o nejlepší sladký a slaný preclík se totiž se svým domácím výtvorem může přihlásit kdokoli. „Fantazii se meze nekladou, soutěžní preclík může mít mnoho podob, stejně jako je měl za vlády Karla IV.. O vítězi rozhodne nejen chuť, ale i velikost, vzhled a celková originalita,“ říká Jaroslava Malíková. „Sám Karel IV. byl velkým milovníkem preclíků,“ doplňuje zakladatelka Muzea gastronomie Nina Provaan Smetanová, která se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí. 

Hojnost v dobách otce vlasti

Doba Karla IV. byla pestrá a podle Niny Provaan Smetanové byla obdobím hojnosti a dostatku. A ve stejném duchu bude pojata i samotná akce. Ve stáncích nebudou chybět různé druhy piva, vína, oblíbených sladkostí, ale i ragů, omáček, výpečků a dušených směsí – předchůdců dnešních gulášů. Podávat se budou také typicky připravené paštiky, kaše, chleby a další dobové pochoutky.

Ochutnat bude možné také polévku. „Typická pro tu dobu byla česnečka s topinkou, která se polévala horkým vývarem. Odtud ostatně pochází i název polévka,“ vysvětluje Provaan Smetanová. Lidé ve středověku ještě neznali brambory nebo houskové knedlíky. „Za časů Karla IV. nebyla součástí naší kuchyně ani mnohá koření, například paprika a nové koření. I tak se ale jedlo mnohdy velmi zajímavě a hlavně s chutí,“ říká odbornice na historii gastronomie. Návštěvníci určitě ocení i různé druhy piva a vína. „Bez piva a vína si nelze středověk vůbec představit. Zejména pivo bylo základní potravinou, bylo ovšem jiné chuti a kvality, než máme dnes,“ uzavírá Nina Smetanová.

Také platidlo na akci bude dobové – pražský groš. Jeden bude možná vyměnit za 10 korun. Hodování s Karlem IV. doprovodí gotická hudba a jídelní nabídku doplní také keramické a košíkářské výrobky. Zájemci si tu budou moci vlastní košík i uplést. 

Akce na svatého Václava, jehož kostel stojí hned vedle galerie i parku, chtějí v Portheimce pořádat i nadále. „Pokud se vše podaří, v tradici chceme určitě pokračovat a v dalších letech postupně ukázat historii jídla a vaření od gotiky až po současnost,“ říká Jaroslava Malíková.

www.galerieportheimka.cz

Fotogalerie
5874 5875

Další články z rubriky

Vánoce s Filmovou filharmonií se blíží

Vánoce s Filmovou filharmonií se blíží

Adventní čas v Levandulovém údolí je velmi pestrý

Adventní čas v Levandulovém údolí je velmi pestrý

11. ročník Česko-Slovenského plesu se tradičně uskuteční v Obecním domě v Praze

11. ročník Česko-Slovenského plesu se tradičně uskuteční v Obecním domě v Praze

Podzimní „parkourové“ prázdniny v Aquapalace Praha

Podzimní „parkourové“ prázdniny v Aquapalace Praha

Prémiový resort Wellness & SPA Svatá Barbora je výjimečná investiční příležitost

Prémiový resort Wellness & SPA Svatá Barbora je výjimečná investiční příležitost