Magazín Elita

HLEDÁTE NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ? PODÍVEJTE SE DO PODNIKOVÉ KUCHYŇKY A AŽ PAK SE ROZHODNĚTE!

HLEDÁTE NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ? PODÍVEJTE SE DO PODNIKOVÉ KUCHYŇKY A AŽ PAK SE ROZHODNĚTE!

Zázemí pro zaměstnance prozradí většinou to, jak si zaměstnavatelé váží svých zaměstnanců.  Připravit si oběd v podnikové kuchyňce a sníst jej potom v odpočinkové místnosti: Takto se stravuje čím dál tím více Evropanů a novému trendu se přizpůsobují i Češi a čeští podnikatelé. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a který již osmým rokem zpracovává společnost Edenred, vydavatel stravenkové karty Ticket Restaurant® Card.

V roce 2009 se na oběd do odpočinkové místnosti vydal jen každý desátý český zaměstnanec, dnes je to jeden z pěti. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily, ale je to dáno i tím, že zaměstnavatel takové podmínky nevytváří.

Vždy byste měli myslet na sebe, svoji pohodu a spokojenost. Je dokázané, že odpočinek na pracovišti je více než žádoucí, stejně jako příjemné posezení pro hlavní jídlo dne. Právě v těchto místech se rozvíjí a posilují sociální vazby.

 „Zpočátku jsme se domnívali, že jde o vliv ekonomické krize, že zkrátka lidé šetří, a proto obědvají přímo na pracovišti. Krize je ale za námi, ale obliba obědů přímo na pracovištích neklesá, právě naopak. Diskutovali jsme proto výsledky našich průzkumů s několika zaměstnavateli a dalšími odborníky a dospěli jsme k zajímavému závěru: Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd 
z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby a vše v klidu sníst 
v moderně řešených prostorách,“ uvádí Jiří Brych, produktový manažer Ticket Restaurant® ze společnosti Edenred. Jeho slova potvrzují čísla. Obliba odpočinkových místností roste zejména na úkor obědvání přímo u pracovních stolů a v dílnách. „Téměř v celé Evropě se lidé odnaučují nešvar jíst přímo nad počítačem či v dílně,“ doplňuje Jiří Brych.

Trend potvrzují i architekti, podle nichž zaměstnavatelé při tvorbě projektů nových kanceláří 
i výrobních podniků stále více myslí na pohodlí zaměstnanců. Vědí, že spokojený zaměstnanec své firmě přinese větší pracovní výkon. „Kuchyňky a odpočinkové plochy v rámci kancelářského prostoru chápeme nejenom jako prostory určené ke konzumaci jídel, ale zejména jako velmi důležitou součást prostředí podporujícího kreativitu a příjemnou atmosféru na pracovišti.

V těchto prostorách dochází k neformálnímu potkávání se lidí a k důležité vzájemné výměně informací. Řešení těchto prostor by proto mělo podporovat kreativní myšlení a vzájemnou interakci mezi lidmi,“ říká Boris Vološin z předního tuzemského architektonického studia Jakub Cigler Architekti.

Naopak nejhůře jsme v Česku na tom, pokud jde o pravidelnost stravování. Denně obědvá jen 60 % Čechů, na Slovensku jsou to přitom plné tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců. Tomuto negativnímu trendu se postavila iniciativa Firma na talíři (www.firmanataliri.cz) od společnosti Edenred. 

Co průzkum dále ukázal:

  • Při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí 
  • v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit.
  • Specialitou Česka jsou polední menu. Tak jako u nás se v žádné jiné zemi lidé při výběru jídla dle polední nabídky neřídí.
  • Dlouhodobě v celé Evropě klesá zájem o „velké porce jídel“.
  • Nechceme se v restauraci zdržovat – stále důležitější roli hraje u pracovního oběda rychlost obsluhy.

Od zaměstnavatele stále častěji chceme, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce, do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil.

Fotogalerie
5884 5885 5886 5887 5888 5889

Další články z rubriky

IMUNworld PLUS může být cestou k ozdravení

IMUNworld PLUS může být cestou k ozdravení

Problémy s plodností se týkají i mladých lidí. Většina z nich o nich neví.

Problémy s plodností se týkají i mladých lidí. Většina z nich o nich neví.

Když je hubnutí problém. Na podvýživu umírá až 20 % pacientů s onkologickým onemocněním

Když je hubnutí problém. Na podvýživu umírá až 20 % pacientů s onkologickým onemocněním

Do služby Jihočeská pohotovost se za první dva měsíce zaregistrovalo téměř 20 000 obyvatel kraje

Do služby Jihočeská pohotovost se za první dva měsíce zaregistrovalo téměř 20 000 obyvatel kraje

Světový den diabetu: upozorňuje na prevenci a zdravý životní styl

Světový den diabetu: upozorňuje na prevenci a zdravý životní styl

Levandulové údolí