Le&Co při výrobě šunky navazuje na staré tradiční receptury, ale využívá nejmodernějších technologií. V tom se skrývá jeho zaručený recept na skvělou šunku.
V čem se vlastně liší šunka, kterou si dnes můžete koupit v supermarketu, od té, na které si Češi pochutnávali za první republiky nebo ještě dříve? Na první pohled hodně, vždyť dnes šunku kupujeme často už naplátkovanou a zatavenou do plastového balíčku, ve kterém vydrží i několik týdnů. Chuťový rozdíl ale nemusí být tak veliký. Přinejmenším u kvalitní šunky, jakou vyrábí například značka Le&Co. Vychází totiž z tradičních receptur, ale při výrobě jí pomáhají ty nejnovější technologie.
„Šunka od kosti se kdysi nakládala do solného láku s kořenící směsí. Celé naložení trvalo okolo čtrnácti dnů, než se maso správně proleželo,“ vysvětluje Petr Korejs z Le&Co. „Současná technologie nám umožňuje zkrátit tento proces až na několik hodin. Lák se do masa nastřikuje jehlami, takže se vstřebává daleko rychleji. Je to vlastně modernější obdoba původních postupů.“ Následně se šunka musí zaudit přírodním kouřem a povařit, podobně, jako se to dělalo v minulosti.
V dnešní době se při výrobě šunky ovšem daleko více hledí na bezpečnost a zdraví spotřebitele – tedy toho, kdo si na šunce nakonec pochutná. „Máme zavedenu řadu provozních opatření a kontrolních mechanismů, které dbají na to, aby se do výrobku nemohly dostat žádné cizorodé látky,“ říká Petr Korejs. Například v oddělení Le&Co, kde se šunka plátkuje, jsou zavedena opatření srovnatelná s operačním sálem v nemocnici. „Mikrobiální filtry přívodního vzduchu, přetlakový vzduch v místnosti, germicidní lampy, ochranné oděvy pracovníků a roušky, stálá teplota kolem 5-6°C, několikastupňová desinfekce“ vyjmenovává manažer Le&Co jednotlivá opatření. I díky tomu může mít šunka trvanlivost 3-4 týdny, aniž by to ovlivnilo její chuť a vůni.
Oproti jiným výrobcům navíc Le&Co poskytuje záruku, že jejich šunka neobsahuje ani stopu potravinových alergenů a je přirozeně bezlepková.
A konečně, šunka Le&Co má ještě jednu přednost, pro kterou rozhodně stojí za to ji natrvalo zařadit do svého jídelníčku: skvěle chutná.
Zdroj: LE&CO