Jarní a letní prosluněné dny lákají k posezení na terase s rodinou a přáteli a vybízejí k osvěžení v podobě lahodných limonád ze sirupů Jupí. Superovocné sirupy Jupí s 20 % ovocné šťávy v devíti oblíbených příchutích bez konzervantů, umělých barviv a sladidel jsou plné chuti a báječné letní nálady. V nových Jupí sirupech té nejvyšší kvality je tolik ovoce, že s nimi vykouzlíte nejenom lahodné nápoje, ale využijete je také při přípravě originálních dezertů.
Vybrali jsme pro vás tři recepty na sezónu jahod a horkého slunce. Více inspirace najdete na www.jupiland.cz nebo na FB stránce Jupí Sirupy.
Ovocné nanuky
Ingredience:
- 300 ml vody
- 20 ml sirupu
- Šťáva z ½ limety
Nanuky můžeme obohatit o ingredience podle vlastbí chuti:
- Pomerančové: šťáva z 1 pomeranče, lžička strouhané pomerančové kůry, kousky pomeranče na ozdobení
- Jahodové: 100 g rozmixovaných čerstvých jahod, hrst nadrobno nasekané čerstvé máty, pokrájené jahody na ozdobu
- Bezové: nadrobno nasekaná čerstvá máta, jedlé květy na ozdobu
Postup:
- Smíchejte vodu, šťávu z limety a sirup v příchuti, kterou jste si vybrali.
- Do vodové směsi vmíchejte zbylé ingredience ladící s příchutí sirupu.
- Vše nalijte do forem na nanuky a přes noc nechte ztuhnout v mrazáku.
Tip: Pokud nemáte formy na domácí nanuky, můžete mrazit v kelímcích od jogurtu a po několika hodinách mrazení doplnit špachtlí.
Limonádové ledy
Ingredience na hruškové:
- 2 hrušky
- 150 ml vody + další voda na dolití
- 2 snítky rozmarýnu
- 100 ml hruškového sirupu
Ingredience na zahradní směs:
- 50 g jahod
- 50 g malin + několik dalších malin na zdobení
- 50 g borůvek + několik dalších borůvek na zdobení
- 150 ml vody + další voda na dolití
- 100 ml sirupu zahradní směs
- Čerstvá máta
Postup:
- Připravte si ovocný základ na hruškové ledy tak, že do hrnce pokrájíte 1 hrušku zbavenou slupky a jadřinců, přidáte 150 ml vody, sirup a 1 snítku rozmarýnu.
- Zároveň připravte ovocný základ pro ledy s příchutí zahradního ovoce tak, že do hrnce vložíte rozmixované ovoce, 150 ml vody a sirup.
- Obsah obou hrnců přiveďte k varu a asi 3 minuty vařte. Poté odstavte a nechte zcela vystydnout.
- Z hruškového rozvaru vyjměte rozmarýn a dohladka vše rozmixujte tyčovým mixerem.
- Připravte si formy na led. Každou formu do poloviny naplňte ovocným rozvarem a uložte na několik hodin do mrazáku.
- Po zamražení dolijte formy vodou a do vody přidejte ovoce a bylinky na ozdobu – hruškové ozdobte kousky pokrájené hrušky a jehličkami rozmarýnu, ledy ze zahradní směsi ozdobte malinami, borůvkami a mátou.
- Znovu uložte formy do mrazáku a nechte úplně zmrznout.
Tip: Jak servírovat? Do sklenice vložte několik kostek ledu, zalijte vodou (může být i perlivá) a limonádu ještě ozdobte čerstvým ovocem nebo bylinkami.
Zdroj: Alex Petráková