Magazín Elita

JAK ČEŠI MÁLEM PŘIŠLI O PRAŽSKOU ŠUNKU

JAK ČEŠI MÁLEM PŘIŠLI O PRAŽSKOU ŠUNKU

Vzpomenete si ještě na charitativní kalendáře společnosti LE & CO, výrobce těch nejkvalitnějších uzenin, na kterých Martin Dejdar s Jitkou Čvančarovou bojují a pečují o Pražskou šunku, jako o cennost největší? Uplynul nějaký čas a Pražská šunka si s lehkou nadsázkou zaslouží pozornost ostrých agentů. Po mnoha letech totiž Češi, navzdory mnoha námitkám, vybojovali zápis této delikatesy na seznam Evropské unie Zaručených tradičních specialit.

Pražskou šunku údajně jako první začal vyrábět v roce 1857 pražský řezník a uzenář František Zvěřina. Speciálně připravovaná šunka od kosti zakrátko dobyla celou Evropu. V každé zemi si však její zpracování trochu poupravili, ale žádná nechutná jako ta vyrobená u nás.

Společnost LE & CO se věnuje výrobě vysoce jakostních uzenin, přesto mimořádnou pozornost cílí na šunky, které jsou určené dětem. Při jejich výrobě je zcela zapovězeno používání vlákniny, barviva, škrobů a rostlinných či jiných živočišných bílkovin. Obsahují velmi vysoký podíl masa, většina druhů je vyráběna z vysoce kvalitní celosvalové vepřové kýty.

Foto: LE & CO

Fotogalerie
8069 8070

Další články z rubriky

Startuje první ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko

Startuje první ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko

Becherovka uvádí na trh sedmkrát destilovanou vodku

Becherovka uvádí na trh sedmkrát destilovanou vodku

Pivní turistika na Znojemsku: Tradice, pivní speciály i pivní cyklookruh

Pivní turistika na Znojemsku: Tradice, pivní speciály i pivní cyklookruh

Dárky pro maminky z českých dílen

Dárky pro maminky z českých dílen

SnowFood Mattias 2025: Dva dny plné chutí a příběhů z Livigna

SnowFood Mattias 2025: Dva dny plné chutí a příběhů z Livigna

PURE fest

Písecký víkend módy a designu