Sezona květáku bez pořádné květákové polévky by nebyla možná.
Ingredience:
- 1 střední květák
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml sladké smetany
- 1,5 l vody
- 0,5 l masového nebo zeleninového vývaru
- muškátový oříšek
- 2 lžičky nasekané pažitky
- sůl, špetka pepře
Postup:
Květák rozdělíme na malé růžice a dáme vařit do osolené vody a pozor, vaříme ho jen do poloměkka.
Ve druhém hrnci rozpustíme másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou zasmahneme, pak přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
Jíšku zalijeme vývarem. Přidáme předvařený květák i s vývarem z něj a vaříme, dokud úplně nezměkne.
Přidáme smetanu, podle chuti dosolíme, asi tak třikrát strouhneme muškátový oříšek a necháme 2-3 minuty probublávat. Pak už jen dozdobíme čerstvou petrželkou a máme hotovo.