Mouky Babiččina volba představují novinku pro všechny, kdo pečou s láskou a kdo rádi používají celozrnné mouky. Mouky jsou jemně semleté jen z pečlivě vybraného obilí a jedná se o 100% přírodní produkt. V obchodech je najdete ve dvou nových verzích: pšeničné celozrnné a žitné celozrnné, obě samozřejmě velmi jemně namleté a mají podobné pekařské vlastnosti jako hladké mouky a jsou jejich vhodnou alternativou.
PROČ používat celozrnné mouky?
Rozdíl mezi klasickou a celozrnnou moukou je prostý. Zrnko obilí má tři části: obal (otrubu), klíček a moučné jádro (endosperm). Celozrnné mouky obsahují všechny tři složky zrna a dříve se jiné ani nemlely, jejich trvanlivost je ale kratší než u mouky necelozrnné. Tuky obsažené v klíčku mohou při nesprávném skladování žluknout, skladování je časově omezené a je potřeba hlídat podmínky, při kterých se mouka skladuje – doporučuje se teplota pouze do 15-18 °C.
Z chuťového hlediska se samozřejmě jedná o preference každého člověka, ale je třeba počítat s tím, že čistě bílé nadýchané koláče z nich neupečete – celozrnná mouka má o něco tmavší barvu a výrobky z ní o něco menší objem, ale její benefity tento nezvyklý vzhled několikanásobně převýší.
JAK celozrnnou mouku používat?
Ať už se jedná o Babiččinu volbu Žitnou, Pšeničnou nebo Špaldovou, určitě (aspoň z počátku) doporučujeme kombinovat tyto mouky s hladkými moukami. Ideální je začít s poměrem zhruba 1:2 až 1:1. Celozrnná mouka na sebe váže více tekutiny, takže počítejte, že bude potřeba do receptu přidat o něco více tekutiny než obvykle a také je možné přidat trochu kypřicího prášku nebo kvasnic navíc –Až si na pečení z celozrnných mouk zvyknete, můžete postupně bílou mouku nahradit úplně.
KDE se celozrnná pšeničná i žitná mouka využijí nejlépe?
Odpověď je jednoduchá: využít je můžete naprosto všude, kde je v receptu mouka. Při sladkém i slaném pečení, při přípravě jíšky, bešamelu nebo těsta na lívance. Prostě kdykoliv. Celozrnné mouky doporučujeme kombinovat s hladkými moukami.
Pšeničnou mouku, ať už klasickou Babiččinu volbu Pšeničnou Celozrnnou Jemně mletou nebo Špaldovou Celozrnnou Jemně mletou, využijete při přípravě kynutých, třených i šlehaných těst, na pšeničný chléb, koláče, buchty, perníky, bábovky i palačinky – prostě všude, kde jste zvyklí používat klasickou hladkou mouku.
Žitnou Celozrnnou Jemně mletou mouku od Babiččiny volby využijete při sladkém i slaném pečení – specifická chuť žita vám výsledek ozvláštní a zjistíte, že třeba perník „na plech“ a medovníky i klasické vánoční perníčky jsou z ní ještě chutnější. Skvělá je rozhodně i na nejrůznější chleby nebo do lívanců.
Pro více informací o moukách samotných, kde je zakoupit i báječné recepty a další tipy na pečení najdete na stránkách www.babiccinavolba.cz a našem Facebooku a Instagramu.
Nechte se inspirovat a zkuste nové mouky Babiččina volba přímo v receptech.
CELOZRNNÉ CUPCAKES
Ingredience na 12 ks
- 110 g krupicového cukru
- 100 g změklého másla
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
- 50 g mletých mandlí
- malinová marmeláda
- Na krém: 300 g změklého másla, 300 g krémového sýra, 75 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu
- Na zdobení: marcipán, hroznové víno
Postup:
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a předehřejte troubu na 180 °C. Jako první si připravte těsto. Elektrickým šlehačem vyšlehejte změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté zašlehejte jedno po druhém vejce a smetanu, oboje při pokojové teplotě.
V druhé nádobě smíchejte mouku a mleté mandle s kypřícím práškem a solí. Moučnou směs po lžicích přidávejte do tekuté části a stále šlehejte elektrickým šlehačem.
Až budete mít hotové hladké těsto, naplňte košíčky asi do 2/3 a poté vložte formu do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Upečené cupcakes nechte úplně vychladnout a zatím si připravte krém.
Vyšlehejte měkké máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny, poté stěrkou pomalu zapracujte krémový sýr. Krém nechte asi 30 minut chladit.
Ze středu každého korpusu vyřízněte malou část a vzniklý otvor naplňte marmeládou. Poté každý dortík ozdobte krémem pomocí zdobícího sáčku, rozkrojeným hroznovým vínem a marcipánem. Ten ale přidejte až těsně před podáváním.
TIP: Krém můžete lehce obarvit například práškem z červené řepy, nebo špetkou kurkumy. Přidejte do zdobícího sáčku více barev krému a vytvořte tak ještě originálnější zdobení.
CELOZRNNÁ PIZZA
Ingredience:
- 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 350 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 15 g čerstvého droždí
Další ingredience: Rajčatová omáčka, sýr, šunka, bazalka a další na ozdobení pizzy podle vlastní chuti
Postup:
Mouku nasypte do mísy spolu se solí, přidejte vodu, cukr, olej a rozdrobené droždí. Vypracujte hladké těsto, a to nechte přikryté kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 až 3 díly podle požadované velikosti výsledné pizzy a z každého vyválejte tenkou placku.
Tu přeneste na pečicím papírem vyložený plech, potřete rajčatovou omáčkou (kraje nechte suché) a ozdobte tím, co máte rádi. Pečte při 220 °C asi 10 min nebo dokud nebudou okraje zlatavé.
MAKOVÁ BÁBOVKA Z CELOZRNNÉ MOUKY
Ingredience:
- 1 hrnek mouky Babiččina volba Žitná Celozrnná
- 1 hrnek mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek krupicového cukru
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku bílého jogurtu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- tuk, hrubá mouka a mletý mák na formu
Postup:
V jedné nádobě smíchejte obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a citronovou kůru. V jiné nádobě prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Poté přidejte i jogurt a citronovou šťávu. Obě části smíchejte dohromady a vypracujte v hladké těsto.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1. Těsto vlijte do formy a poté bábovku pečte při 180 °C asi 45 minut. Zda je hotová poznáte tak, že do středu těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji zcela suchou.
Hotovou bábovku vyjměte z trouby a nechte asi 10 minut zchladnout. Pak ji vyklopte a nechte vychladnout úplně. Pokud se vyklopení nedaří, pomůže přikrýt zvenku formu utěrkou namočenou v ledové vodě.
DOMÁCÍ CELOZRNNÉ ROHLÍKY
Ingredience na 12 ks:
- 500 g mouky Babiččina volba Pšeničná Celozrnná
- 60 g rozpuštěného másla
- 17 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 350 ml vlažné vody
- 3 lžičky soli
- celý mák nebo kmín na posypání
Postup:
Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj část vody, rozdrolte droždí a přidejte cukr. Mísu přikryjte a nechte 15 minut stát v teple.
Když vzejde kvásek, přidejte zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujte pružné těsto a to nechte pod utěrkou na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kusů a z každého udělejte kuličku. Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku.
Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech. Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
Před pečením rohlíky potřete vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypte mákem nebo kmínem. Pečte při 200 °C asi 10 minut dozlatova.