Již pošesté se na MFF Praha – Febiofest představí speciální koncept Culinary Cinema, jenž propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Otcem tohoto projektu a skvělé tradice je bývalý ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick, který se stal nově programovým konzultantem Febiofestu, a který bude také garantem tří filmově-kulinářských večerů. Ty budou tentokrát zaměřeny na japonskou, moderní českou kuchyni a speciální večer šéfkuchařky – ženy.
Culinary Cinema i v rámci 27. ročníku festivalu nabídne tradičně tři speciální menu, o která se postarali vyhlášení kuchaři Mirek Kalina, Tereza Jeřábková a Ondřej Koráb. Projekce filmů Puzzle, (R)evolucionářky v kuchyni a Čokoláda pana H. budou probíhat od pátku 20. do neděle 22. března v sálech multikina CineStar na pražském Smíchově. Poté se diváci přesunou do sousedícího hotelu Vienna House Andel´s Prague, který disponuje originální restaurací Delight.
Pátek 20. března bude patřit filmu Puzzle amerického producenta a režiséra Marca Turtletauba. Snímek o ženě, která nalezla vášeň ve skládání puzzle a následně „skládá“ i sebe sama, inspiroval kuchaře Mirka Kalinu ke složení jedinečného menu. Jeho puzzle k tomuto snímku – menu s názvem Skládačka chutí – je složeno z jídel nejrůznějších chutí od slané, sladké, až po hořkou či kyselou. Hosté si budou moci pochutnat na valašské kyselici, hovězím tataráku, ale i pečené tresce, telecím brzlíku nebo krupicové kaši.
Sobotní menu připraví v souvislosti s tématem vybraného snímku žena – kuchařka. Tereza Jeřábková doplní svou večeří s názvem Severské jaro film (R)evolucionářky v kuchyni, za kterým stojí kanadská scenáristka a režisérka Maya Gallus. Dokumentární snímek o ženách, jež prolomily tradiční vnímání kuchařské profese jako ryze mužské, a začaly měnit pravidla i zvyky kulinářského řemesla, zahajoval Culinary Cinema na Berlinale 2019. Kuchařka Tereza Jeřábková jej podtrhla originálním menu, které bude obsahovat kachnu, sumce i čokoládu a doplní jej adekvátně spárovaná vína.
Třídenní kulinářské hody zakončí v neděli 22. března projekce snímku Čokoláda pana H. japonského režiséra Takashi Watanabe. Dokumentární portrét japonského cukráře Hironobu Tsujiguchiho, který pozvedá výrobu čokolády na uměleckou tvorbu, využil pro své menu uznávaný kuchař Ondřej Koráb. Jeho menu má název Samuraj ČOKOLÁDY a servírovat se budou například japonské lívance, ale i hovězí svíčková či slaná čokoláda.
Projekce filmů začíná vždy v 18 hodin, večeře poté ve 20 hodin. Všemi večery bude provázet moderátorka Jolana Voldánová a příjemnou atmosféru dodá pianista a zpěvák Václav Tobrman.