Výroba povidel má u nás obrovskou tradici, v minulosti se na ní mnohdy podílela i celá vesnice. Povidla se vařila v kameninových nádobách a používaly se švestky i s peckami, které se poté ze sítě vybíraly březovým koštětem. Švestky prostě neodmyslitelně patří k české tradici a můžeme je najít ve spoustě tradičních pokrmů. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na domácí švestková povidla pečená v troubě případně na sporáku.
Domácí švestková povidla
Suroviny na 4 - 5 menších skleniček
- 5000 g švestek
- 1200 g cukru krystalu
- 130 ml vinného octa
- 1ks celé skořice celá
- 2 badyány
- 40 ml rumu
Postup
- Švestky pečlivě omyjte, vypeckujte a nakrájejte na větší kousky. Použít můžete krájecí desku s ostřičem na nože Lamart LT2061.
- V pekáči smíchejte švestky s cukrem a octem a nechte nejlépe do druhého dne odstát. Druhý den přidejte koření a vařte v troubě na 140 °C cca 3-4 hodiny. Během pečení občas promíchejte.
- Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, vyjměte koření a promixujeme tyčovým mixérem. Povidla přemístěte do dózy na skladování potravin Lamart LT6012, uložte ji do chladu a druhý den stejný postup opakujte, aby se z povidel odpařila veškerá tekutina.
- Na závěr vmíchejte do povidel rum. Takto připravená povidla můžete plnit do sklenic.
Kuchařské techniky
- Povidla můžeme samozřejmě vařit i v hrnci na sporáku – například v nepřilnavém hrnci s poklicí Lamart LT1138, který má silné dno a marble povrch odolný proti oděru a připalování.
- Na přípravu povidel je dobré mít švestky opravdu zralé až přezrálé, ale zároveň zdravé.
- Při vaření můžete v povidlech nechat pár pecek, které před mixováním vyjmeme