Magazín Elita

Vyzkoušejte zdravější a chutnější vánoční bezlepkové perníčky

Vyzkoušejte zdravější a chutnější vánoční bezlepkové perníčky

Vánoční svátky vnímá většina z nás jako ty nejkrásnější z celého roku. Jistě je to i díky přípravě voňavého cukroví a dalších oblíbených pokrmů. Následující čas přímo vybízí k vyzkoušení něčeho nového, třeba i v kuchyni. Vánoční petníčky přináší Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu společnosti PROBIO. 

„Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci,“ říká Bára Hernychová.

Bezlepkové perníčky
Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský

Náročnost receptu: snadný, čas přípravu: 90 minut

Ingredience:

  • 500 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO
  • 180 g moučkového cukru PROBIO
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 lžička perníkového koření (40 g)
  • 2 lžíce kakaa PROBIO
  • 70 g másla
  • 3 vejce
  • 80 g medu
  • špetka soli 

Postup:

  1. Do mísy prosejte bezlepkovou směs, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte.
  2. Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
  3. Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů.
  4. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 °C 7-8 minut.

Žitné perníčky

Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský

Náročnost receptu: snadný, čas přípravu: 60 minut

Ingredience:

  • 500 g žitné chlebové mouky PROBIO
  • 180 g moučkového cukru PROBIO
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 lžička perníkového koření (40 g)
  • špetka soli 
  • 2 lžíce kakaa BPROBIO
  • 80 g medu
  • 70 g másla
  • 2 vejce

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao, kypřící prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Do směsi přidejte máslo, vejce a med.
  2. Vše vypracujte v hladké nelepící se těsto. Poté dejte těsto do lednice na 1 hodinu odpočinout.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 5 mm a vykrájejte různé tvary.
  4. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 8 minut.

Mouka žitná chlebová PROBIO

Chlebová mouka osahuje část obalu zrna a klíčku. Na chlebové mouky vybíráme zrna s nejlepší pekařskou kvalitou. Při mletí zachováváme část obalu zrna a klíčku, a proto obsahují PROBIO chlebové mouky více vlákniny a cenných živin než mouky bílé. Proto také zasytí na delší dobu. Chlebová mouka je vhodná nejen na chleba, ale i na zdravější sladké i slané pečení. Hodí se i na housky, krekry, perníčky, pizzy apod.

Fotogalerie
13293

Další články z rubriky

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Sklizeň hroznů 2024: Valpolicella nabízí dobrou kvalitu navzdory výzvám počasí

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Co pro milovníky čaje? Elegantní konvici či sypanou směs od proslulého šéfkuchaře!

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Zažijte Vánoce na Vysočině: vánoční trhy, bruslení pod širým nebem i světelný adventní kalendář

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Lyžování v Livignu: Ráj pro milovníky zimních sportů

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Vychutnejte si sváteční chvíle s luxusními výrobky řady SELECTION – nyní exkluzivně v PENNY

Levandulové údolí