Magazín Elita

Poradna Miele: Vyznáte se v nových energetických štítcích u přístrojů pro domácnost?

Poradna Miele: Vyznáte se v nových energetických štítcích u přístrojů pro domácnost?

Od 18. března 2021 se v internetových i kamenných obchodech setkáme s novým typem energetických štítků a se změnou v označování energetických tříd u některých typů přístrojů pro domácnost - praček a praček se sušičkou, chladniček, mrazniček a vinoték nebo myček nádobí.

Změny odrážejí technologický vývoj a neustálé vylepšování výrobků, stávající škála A+++/G se stala méně efektivní. Údaj obsahující mnoho „+“ již není dostatečně jasný a většina produktů je již ve 2-3 nejvyšších třídách. Pro zákazníky bylo náročné rozlišit ten nejúspornější produkt. Evropská unie proto zrevidovala a optimalizovala štítek podle potřeb uživatelů, kteří na něm aktuálně najdou pouze škálu A až G.

V čem se liší od staršího typu štítků, vysvětluje Jiří Šeba, školitel Miele ČR. „Celkový vzhled nových energetických štítků zůstává velmi podobný, hlavní rozdíl spočívá v nově nastavené energetické stupnici a v tom, že se již neuvádí roční spotřeba energie, ale spotřeba na 100 cyklů. Štítek je zároveň propojen s novou evropskou databází produktů přes QR kódy, které naleznete v pravém horním rohu. Dolní část štítku obsahuje různé piktogramy informující o vlastnostech vybraného produktu. Některé piktogramy zůstávají stejné jako u starého štítku, některé byly upraveny a jiné byly nově přidány,“ říká Jiří Šeba.

Nejúspornější produkty s dosavadním označením A+++, budou přibližně odpovídat třídě A až C nového štítku, záleží vždy na konkrétní produktové kategorii. Nová verze štítku bude používat většinu piktogramů ze starého štítku, přidány byly i některé další, např. doba praní u praček. Obecně lze říci, že nedochází ke změně v energetické účinnosti výrobků, pouze k jejímu přehlednějšímu a jasnějšímu označování.

Miele na vlně úspor vody, elektrické energie a detergentů

Společnost Miele se otázkou udržitelnosti a s tím souvisejících úspor vody, elektrické energie nebo pracích a mycích prostředků zabývá dlouhodobě a systematicky. Jedním z dokladů je mj. testování přístrojů na dobu životnosti až 20 let.

Jak si se současným trendem poradí jednotlivé produktové řady?* Pračky Miele jsou vybaveny výkonným a úsporným ProfiEco motorem, pro šetření energie je lze napojit na teplou vodu. Množstevní automatika přizpůsobí proces praní množství prádla – méně prádla znamená méně vody a elektrické energie.

S funkcí PowerWash pračky nabízí program QuickPowerWash, ve kterém máte prádlo čisté za 49 minut, a to se stejnými výsledky jako ve standardním dvouhodinovém programu. Funkce SingleWash pak představuje účinné řešení pro jednotlivé kusy oblečení.  Díky funkci Eko informace máte dokonalý přehled o spotřebě elektřiny i vody. Optimální spotřebu pracího prostředku zajistí TwinDos, nejlepší systém dávkování tekutých pracích prostředků.

Stejně jako pračky disponují i sušičky Miele výkonným a úsporným ProfiEco motorem nebo funkcí Eko informace. Technologie EcoDry s filtračním systémem a bezúdržbovým výměníkem tepla udržují spotřebu elektrické energie a dobu chodu na stálé nízké úrovni. Díky funkci EcoSpeed usušíte prádlo až o 20 minut rychleji při té nejlepší energetické účinnosti.

Technologie EcoPower rovněž šetří vodu a energii, tentokrát u myček Miele. Přístroje můžete rovněž připojit na teplou vodu (až do 60 °C) , což může znamenat úsporu elektřiny až 50 %, a díky EcoFeedback lze sledovat odhadovanou spotřebu vody a elektrické energie při výběru mycího programu.

*Závisí na modelu.

Fotogalerie
13819 13820

Další články z rubriky

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Kuchyň stříbrem oděná má své kouzlo

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Radiátor inspirovaný přírodou získal ocenění Red Dot!

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Moravia Comfort přináší matrace pro ničím nerušený spánek

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Chladnička je skvělý přítel v letním horku

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA

Prestižní pražské starožitnictví Antique Cinolter členem CINOA